Principal


La vista cansada

ūüďé Canadian Nobel scientist’s deletion from Wikipedia points to wider bias, study finds

Un estudi de la soci√≤loga nord-americana Francesca Tripodi mostra que els editors voluntaris de la Wikipedia proposen l’eliminaci√≥ de p√†gines referents a dones en una proporci√≥ superior a les p√†gines sobre homes. Ha comprovat que les dones nom√©s representen el 19% de totes les p√†gines, per√≤ sumen una quarta part de les recomanacions de supressi√≥ de p√†gines.

Un exemple ben conegut és el que va passar amb la científica canadenca Donna Strickland, que no apareixia a la Wikipedia immediatament després de guanyar el premi Nobel de física el 2018.

El cas √©s que Strickland s√≠ que havia tingut una p√†gina a la Wikipedia, per√≤ havia estat esborrada. L’explicaci√≥ habitual en aquests casos √©s que els editors de la Wikipedia exigeixen que el tema sigui rellevant i que les dades es puguin verificar en publicacions independents i fiables: llibres i articles de premsa, per exemple. El problema, diuen, √©s que es troben menys publicacions sobre dones. El peix que es mossega la cua, doncs. Resulta, per√≤, dif√≠cil de creure que alg√ļ no la consider√©s rellevant i que no hi haguessin prou refer√®ncies disponibles, at√®s el curr√≠culum previ de Donna Strickland.

Potser el problema √©s que la gran majoria d’editors de la Wikipedia s√≥n homes? Fins al 90% del total de col¬∑laboradors, segons un informe de 2018. I segurament hi ha altres biaixos. Al cap i la fi, estem parlant de comunitats d’editors, configurades de manera contingent i amb les t√≠piques din√†miques de grup i de pensament de grup.