Principal


La vista cansada

馃搸 The invisible addiction: is it time to give up caffeine?

Els psic貌legs cognitius parlen de vegades en termes de dos tipus de consci猫ncia diferents: la consci猫ncia de focus, que il路lumina un 煤nic punt focal d鈥檃tenci贸, cosa que la fa molt bona per al raonament, i la consci猫ncia de llanterna, en qu猫 l鈥檃tenci贸 est脿 menys enfocada, per貌 il路lumina un camp d鈥檃tenci贸 m茅s ampli. Els nens petits tendeixen a mostrar consci猫ncia de llanterna; tamb茅 ho fan moltes persones mitjan莽ant drogues psicod猫liques. Aquesta forma d鈥檃tenci贸 m茅s difusa es presta a la ment errant, a la lliure associaci贸 i a la creaci贸 de noves connexions, que poden alimentar la creativitat. En comparaci贸, la gran contribuci贸 de la cafe茂na al progr茅s hum脿 ha estat intensificar la consci猫ncia de focus: el processament cognitiu centrat, lineal, abstracte i eficient m茅s relacionat amb el treball mental que el joc. Aix貌, m茅s que res, 茅s el que va fer de la cafe茂na la droga perfecta no nom茅s per l鈥櫭╬oca de la ra贸 i la Il路lustraci贸, sin贸 tamb茅 per a l鈥檃uge del capitalisme.