Sunday Morning 2019-03-24

brown chair in abandoned house

Photo by Simson Petrol on Unsplash.

Lectures potser remarcables d'aquests dies.

Xavier Roig: 'Moscou és una ciutat més segura que Barcelona'

El titular és sensacionalista, però l'entrevista m'ha paregut interessant. Ens arriba poca informació de Rússia, i generalment molt distorsionada. "Passa que els anys noranta els han fet molta mala propaganda. Mala imatge. Les pel·lícules que surten de les màfies beuen d’allò. I avui encara condicionen. I també hi ha molta incomprensió. L’únic qui té una visió més clara sobre això és John Le Carré. Fa temps que denuncia els serveis secrets occidentals, i els russos també. Tots dos perpetuen conflictes dels quals viuen. O se’ls inventen."

'Those Who Obeyed the Rules Were Favored by Evolution'

"L'antropòleg britànic Richard Wrangham creu que la nostra humanitat va començar amb l'assassinat d'un tirà." Malgrat el que pugui parèixer, els humans som milers de vegades menys violents que els nostres parents més pròxims, els ximpanzès. La hipòtesi de Wrangham és que som una espècie autodomesticada, possiblement a través de conspiracions de mascles beta oprimits que executaven els alfa —per a la qual cosa, per cert, es requeria el llenguatge. A partir d'això, la selecció va afavorir la covardia i la docilitat (pobre Nietzsche!). Però subratllem mascles: les femelles continuaren oprimides.

La (complicada) resposta a per què aquest diumenge no és Pasqua

Se suposa que el diumenge de Pasqua és el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Però la primavera va començar dimecres passat cap a les onze de la nit, i al cap d'unes hores es va produir el pleniluni. Llavors, per què aquest diumenge no és Pasqua? Doncs perquè l'església, vegeu per on, no segueix el calendari astronòmic, sinó un algorisme propi que es va definir en el primer concili de Nicea (325) i es va corregir quan el calendari gregorià va substituir el julià (1582). No es tracta, per tant, de la lluna plena astronòmica o real que tothom podem veure, sinó d'una lluna plena convencional que s'anomena pasqual o eclesiàstica.

Is Jodorowsky’s Dune the greatest film never made?

Ara que s'anuncia una nova versió cinematogràfica de la novel·la de Frank Herbert, seria bo recordar un intent anterior: no la versió de David Lynch de 1984, sinó la que no es va arribar a rodar deu anys abans, aquella en la qual Dalí aspirava a interpretar el paper d'emperador per cent mil dòlars l'hora i que es va quedar només en un extens storyboard. "Tot i així, el treball de Jodorowsky no es va malbaratar. Ell i Giraud van reciclar molts dels seus conceptes en una sèrie de novel·les gràfiques, L'Incal, que va començar a publicar-se el 1980. O’Bannon va fer Alien amb Ridley Scott i es va emportar tres dels seus col·legues de París: Giraud, Foss i Giger. Mentrestant, el guió il·lustrat de Dune va circular per Hollywood i es pot observar la seva influència, conscient o inconscient, en Flash Gordon, Terminator, El cinquè element i molts altres èxits de ciència ficció."

Killed by Google - The Google Graveyard & Cemetery

Killed by Google is a Free and Open Source list of dead Google products, services, and devices. It serves to be a tribute and memorial of beloved products and services killed by Google.

Semantic Line Breaks

Les idees simples solen ser les més productives: "Quan escriviu text amb un llenguatge de marques compatible, afegiu un salt de línia després de cada unitat de pensament significativa." En Markdown o AsciiDoc, per exemple, un sol salt de línia no produeix un canvi de paràgraf, però pot facilitar l'edició i la revisió dels documents.
Carles Bellver Torlà @carlesbellver