Sunday Morning 2019-03-17

We were on our way to mammoth mountain, when we stumbled upon two abandoned houses along the thruway. We stop to explore them and I was able to capture a perfect picture moment.

Photo by Ben Cliff on Unsplash.

Algunes lectures d'aquests dies.

Franco creó 300 campos de concentración en España, un 50% más de lo calculado hasta ahora

Treballs forçats, fam i tortures per a centenars de milers de persones. Molts dels camps es van tancar en novembre de 1939, però alguns van durar més, fins a 1947. I fins i tot se'n van crear de nous. Els de presos marroquins de la guerra d'Ifni es van tancar el 1959, i el de reeducació d'homosexuals a Tefía (Fuerteventura) el 1966.

From hard drive to over-heard drive: Boffins convert spinning rust into eavesdropping mic

Un equip d'investigació ha provat que es pot aprofitar la vibració dels components mecànics d'un disc dur per a enregistrar i transcriure la veu humana. "Aquests micròfons no intencionats capten la parla amb la suficient fidelitat perquè el servei Shazam reconegui una cançó". Més motius per a la paranoia. I per a canviar tots els discos per unitats d'estat sòlid.

Code hidden in Stone Age art may be the root of human writing

"Entre 2013 i 2014, von Petzinger va visitar cinquanta-dues coves a França, Espanya, Itàlia i Portugal. Els símbols que va trobar van des de punts, línies, triangles, quadrats i zig-zags fins a formes més complexes [...] Potser el resultat més sorprenent era el nombre de signes que hi havia: només trenta-dos a tot Europa." I no eren sols a Europa: s'ha comprovat en la literatura acadèmica que molts d'aquests símbols es repeteixen arreu del món. La hipòtesi és que podrien ser la base dels sistemes d'escriptura posteriors: els quals, evidentment, no devien nàixer del no-res fa cinc-mil anys.

Dead gardener may have taken revenge from beyond the grave

Un jardiner apareix mort i tot seguit sengles bombes maten dues persones amb qui havia tingut diferències. La policia alemanya sospita que les havia posat ell i tem que pugui haver preparat més trampes.

Mariano Fernández Enguita: La escuela como fábrica de disparates -ayer y hoy

"Fa decennis que una part no desdenyable del professorat d'ensenyament secundari enyora el paradís perdut, que sempre és el de la llei anterior, el d'abans dels darrers mitjans de comunicació, etc." Sempre fan riure les barbaritats que alguns estudiants escriuen en els exàmens (o les que el professorat diu a classe), però hauríem de ser conscients que, abans que hi hagués telèfons mòbils i ESO, la culpa de tan baix nivell es va atribuir a la televisió i a l'EGB. I que, en aquella edat d'or de l'educació, la taxa d'escolarització en la franja d'edat de catorze a dinou anys era d'un 20%.

Josep Piqué: “La pugna mundial hoy es quién domina el 5G y China lleva ventaja”

Fa molts anys que vaig dir que el centre del món s'havia desplaçat a l'estret de Malacca, per una raó simple: és on s'uneixen l'oceà Pacífic i l'Índic. Pel pes econòmic, demogràfic i d'intercanvis comercials, el centre del món cada vegada més es situarà a la regió indopacífica. És un concepte ja habitual en geopolítica. I és bo que fem l'esforç per adonar-nos de com hem de contemplar el món. Estem acostumats a mirar-lo amb l'eix del meridià de Greenwich, amb Europa Occidental al centre, i això que fa cent anys que va deixar d'existir i ja al segle XX, el centre del món es va desplaçar als Estats Units. Però és convenient considerar aquesta imatge: ells no estan a l'Extrem Orient, sinó que nosaltres som Llunyà Occident, el far west.
Carles Bellver Torlà @carlesbellver