Principal

Les bombes i el bombarder

Ahir i avui, els mitjans d’arreu del món ens assabenten de la mort d’Edward Teller, aquell físic hongarès, jueu, que va emigrar als EUA i va treballar a les ordres de Julius Robert Oppenheimer en la fabricació de les primeres bombes atòmiques. Més endavant va testificar contra el seu ex cap en un d’aquells processos de la guerra freda, en els quals valia tot: acusacions de filocomunisme i d’homosexualitat incloses. I va aconseguir així finançament per a crear ell mateix la superbomba d’hidrogen.

Paradoxalment, l’any 1945, quan es trobaven a la base secreta de Los Álamos i quedaven pocs dies per a la prova decisiva de la bomba al desert de New Mexico, Teller va advertir Oppenheimer que segons certs càlculs seus una reacció en cadena podria incendiar l’atmosfera i destruir tota la Terra. Oppenheimer no se’l va creure i va tirar endavant. Potser un dels dos, o tots dos, pretenien precisament això: destruir el món sencer. Com que van fracassar a la primera, Teller ho va tornar a intentar una segona vegada amb la bomba H. (Vaig utilitzar aquest estrany episodi en el conte que donava títol a El llibre de tòpics.)

Per cert: diuen que Edward Teller era un dels models en què va basar Kubrick el personatge del Dr. Strangelove, el científic boig de la pel·lícula Teléfono Rojo.